ISSN: 1307-279X
YEDITEPE MEDICAL JOURNAL - YMJ: 3 (10)
Volume: 3  Issue: 10 - 2009
1.Coronary Artery Anatomy, Variations-Anomalies and Incidental Extracoronary Findings In a Multiracial Population: A Large Scale Retrospective Study with Electron Beam Tomography in Istanbul
Düzgün Yıldırım, Ferat Oruç
Pages 176 - 182
Amaç: Retrospektif yapılan bu çalısma ile bir çok farklı ülkeden ve ırklardan insanın yasadığı Dstanbul’da; koroner arter anatomisini ve anomalilerini EBT ile yapılmıs koroner anjiografiler kullanarak tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu arastırmada, 10 değisik ırktan hastaların bulunduğu 454 olgu (E=431, K=23, ortalama yas: 57 yıl) çalısmaya dahil edildi. Tüm olgularda, noniyonik intravenöz kontrast madde kullanıldı. Koroner arter orijinleri ve seyirleri değerlendirildi. Ana koroner dalların varyasyonları ve anomalileri tespit edildi. Bulgular: Çalısmada, olguların % 89’inde sağ dominansi, % 10’inde sol dominansi, % 1’inde kodominansi sözkonusuydu. Totalde, %6 olguda sol ana koroner arterden ramus intermedius ayrılmaktaydı. Çalısmaya dahil edilmis tüm olguların %2.6’sında koroner arter orijin anomalisi izlenmisti. Bu olgularda myokardial köprülesme oranının %33.3’e vardığı ve diğer olgulardan farklı olarak da köprülesmenin özellikle proksimal segmenti ilgilendirmesi ilginç bulundu. Oysa, koroner arter orijin anomalisi bulunmayan olgularda (n=442), %8.2 oranında miyokardial köprülesme tespit edilmisti. Diğer taraftan, olguların 3’ünde ise (% 0.66) koroner arterler ile pulmoner sistem arasında fistül tespit edilmisti. Çalısma grubunda 20 olguda (%4.4) extrakoroner patolojilerin eslik ettiği tespit edilmisti. Sonuç: Sonuçta, bu çalısma ile kozmopolit bir kent olan Istanbuldaki populasyon çesitliliği nedeni ile tespit edilen varyasyon ve anomaliler ile anatomik özelliklerin, diğer literatür bilgilerinden farklılık göstermekte olduğu ispatlanmıstır. Bu nedenle, radyoloji uzmanları; Istanbul gibi dev bir metroplisde veya benzer santrallerde, koroner arter taramalarında alısılmıs oranların dısında varyasyon veya anomaliler ile karsılasabileceklerini bilmelidirler.
Background: In this large scale retrospetive study with Electron Beam Tomography (EBT) in a multiracial population in the city of Istanbul; we aimed to determine the coronary artery anomalies and major anatomy by using the EBT coronary angiography scans. Material and Method: In this study, 454 subjects (M=431, F=23, mean age:57 years) coming from 10 different races were included. Non-ionic intravenous contrast agent had been used in all of the examinations. Origins and courses of the coronary arteries were evaluated with the main branches and cases with variations and anomalies were also determined. Results: In this study; 89% of the cases had right dominance, 10% of them had left dominance, and 1% of them had codominance. In total, 6% of the cases have ramus intermedius that originated from left main coronary artery as a separate branch. In 2.6% of the patients included in the study had coronary artery origin anomalies. In this group as an interesting fact that myo-cardial bridging rate reached up to 33.3% and especially it was related to the proximal segment. In fact, in the patients with no coronary artery anomalies (n=442), myocardial bridging was dedected only in 8.2% of patients. On the other hand, we detected a fistula between the coronary arteries and the pulmonary system in 3 of the subjects (%0.66). Also in 20 subjects (%4.4) in the study group, it was seen that there were accompanying extracoronary pathologies. Conclusion: In conclusion, it was discovered that the variations and anomalies with the anatomical features detected due to the population diversity in the cosmopolitan city of Istanbul; are showing differences from the literature information. For this reason, radiology experts working in big metropolitan cities like Istanbul, should know that they may face with variations and anomalies rather than usual in the coronary artery scans.

2.Hyperechoic Nodules In Hashimoto’s Thyroiditis: Correlation with Cytopathological Findings; Biopsy may not be Necessary at all!
Düzgün Yıldırım, Hatice Sanal, Murat Kocaoğlu
Pages 183 - 187
Amaç: Bu çalısma ile Hashimoto tiroiditli olgularda saptanan hiperekojen nodüllerin histopatolojik inceleme bulguları esliğinde radyolojik evaluasyonunu ve bu nodüllerden biopsi gerekliliğini arastırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Hastanemize poliklinik servisinden müracaat eden ve Anti-TPO ve/veya Anti-tiroglobulin antikor düzeyleri yüksek olup, tDroidit tanısı almıs ve sonografide hiperekoik nodülü tespit edilmis 11 olgu çalısmaya dahil edildi. Hastalar 14 mHz’lik yüksek frekanslı bir transduser ile tarandı. Her bir nodüle, ince iğne aspirasyon biopsisi yapıldı ve veriler arsivde toplandı. Toplam 6 ay sonra, klinik ve radyolojik olarak Hashimoto tiroiditi ile uyumlu bu olguların verileri toparlanıp değerlendirildi. Bulgular: Ortalama nodül boyutları 19 mm (8-32 mm) idi. Toplam 10 olguda homojen hiperekojen nodül soliter iken, bir olguda benzer natürde, ancak diğeri periferal mikrokistik dejenerasyon gösteren iki nodül izlenmekte idi. Herhangi bir olguda malignite bulgusu tespit edilmemisti. Sonuç: Benign natürü nedeni ile, Hashimoto tiroiditli olgularda minimal derecede kistik dejenerasyon alanları içeren veya tamamen homojen tarzda hiperekoik natürde izlenen nodüllerde ilk asama için klinik ve sonografik takip yeterli olacaktır. Daha genis seriler ile yapılacak çalısmalar ile Hashimoto’lu olgulardaki bu tür nodüllerde biopsi gerekliliği ortadan kalkabilir.
Background: We aim to elucidate the hystopathologic findings and the necessity of biopsy of the hyperechoic nodules found in Hashimoto’s thyroiditis cases in their follow up. Material and Method: The study included those 11 patients who had admitted to the outpatient clinics with the diagnosis of thyroiditis whom with high anti-TPO and/or anti-thyroglobulin antibody levels and hyperechoic thyroid nodule at US examination. Patients scanned with 14 MHz frequency high resolution linear probe. Fine needle aspiration of the individual nodules were performed and the whole data collected to a special archieve. After six months, the hystopathologic findings of the nodules, laboratory and radiologically findings were cumulatively evaluated. Results: The mean dimension of the nodules was 19 mm (8-32 mm). In 10 of the cases, the nodules were solitary with hyperechoic homogeneous nature, in the other case there were two nodules, one nodule with the same sonographic appearance as above and the other with minimally cystic degenerations. In neither of the cases, no malignity was reported in the histopathology. Conclusion: Owing to benign nature of the homogenous hyperechoic or minimally cystic degenerated hyperechoic nodules found in the Hashimoto’s thyroiditis, for the first step, it is sufficient that these cases be evaluated and can be followedup by clinically and sonographically. In the future studies which accomplished with broad series, the necessity of the biopsy in the evaluation of these depicted nodules in Hashimoto’s throiditis may be eliminated.

3.Drooling in Disabled Children Evaluation and Management
Rasmi Muammer, Kıymet Muammer
Pages 188 - 193
Serebral palsi ve Down Sendromunda olduğu gibi nörolojik hastalığı ve mental retardasyonu olan bir çok çocuk lokomotor sistem bozukluklarına ek olarak kronik salya akmasından dolayı ızdırap çekmektedir. Bu sorun serebral palsi’li hastalarda %10 ile %38 arasında olup Down Sendrom’lu hastaların da bazılarında görülmektedir (1,2). Salya akması hastanın sağlığı, ebeveynlerin sosyal yasantısını etkileyen bir olgudur ve bir çok sorunlara yol açmaktadır. Bu sorun çocuğun eğitimden ve rehabilitasyon programlarından uzak kalmasına yol açar. Davranıssal modifikasyon, biofeedback, oral motor tedavi, konusma tedavisi, ilaç tedavisi, radiyoterapi, oro-fasial regülasyon tedavi ve cerrahi gibi bazı yöntemler salya akmasının tedavisi için önerilmistir. Bu derleme özürlü çocuklarda salya akmasıyla ilgili mümkün olan değerlendirme ve tedavi yöntemlerini ele almaktadır.
In addition to locomotor system’s deficits many children with neurological disorders and mental retardation such as cerebral palsy and Down Syndrome suffer from chronic drooling which can be seen in 10% to 38% of people with cerebral palsy and in certain patients with Down Syndrome (1,2). Drooling leads to many problems which can affect the patient’s health and parent’s social life as well as it keeps the patient away from training and rehabilitation programs. Some procedures such as behavior modification, biofeedback, oral motor therapy, speech therapy, drug therapy, radiotherapy, oro-facial regulation therapy, and surgery have been suggested to treat drooling. This review deals with the possible methods of evaluation and treatment of drooling in disabled children.

4.Intralobar Bronchopulmonary Sequestration: A Case Report and Review of the Literature
Bengi Gürses, Nilay Soydan, Neslihan Taşdelen, Özgür Kılıçkesmez, Sina Ercan, Ahmet Nevzat Gürmen
Pages 194 - 197
Pulmoner sekestrasyon sistemik olarak kanlanan, trakeobronsial ağaç ile iliskisiz veya sadece parsiyel olarak iliskili olabilen anormal akciğer dokusunu tanımlar. Burada yetiskin hastada intralober tipte bronkopulmoner sekesterasyonun radyolojik tanısı sunulmaktadır.
Pulmonary sequestration is a rare malformation characterized with abnormal lung tissue with an anomalous systemic blood supply, which has no/or partial connection with the tracheobronchial tree. Here, we report the radiological diagnosis of an adult patient with intralobar type of bronchopulmonary sequestration.

5.Anesthetic Management of Maffuccı’s Syndrome Out Side the Operating Room: Case Report
Serap Karacalar, Hatice Türe, Ethem Günören, Binnur Sarıhasan
Pages 198 - 201
Maffucci sendromu, nöro-ektodermal displaziye bağlı olarak gelisen, enkondromlar ve multiple yumusak doku hemangiomları ile karakterize konjenital bir hastalıktır. Bu sunumda, üst hava yolunda çok sayıda hemangiomları olan ve lezyon içine sklerozan madde enjeksiyonu yapılan hastada anestezi yaklasımımız sunulmustur
Maffucci's syndrome is a congenital disease characterized with enchondromatosis and multiple soft tissue haemangiomata due to neuro-ectodermal dysplasia. Maffucci's syndrome is a rare clinical condition that presents difficulties concerning its anesthetic management. In this presentation, our anesthesia approach on the patient with Maffucci's syndrome with multiple haemangiomata along the upper airways requiring intralesional sclerotherapy is described.

LookUs & Online Makale